Logo hellevoetsepost.nl


Nel de Wolf, rechts naast Corrie Grootenboer.
Nel de Wolf, rechts naast Corrie Grootenboer.

'Mijn man houdt niet van dat eten'

  Human Interest

Held van de week

Bekende gezichten, maar ook heel veel mensen die op de achtergrond hun onmisbare werk doen. In de buurt, bij verenigingen of stichtingen die zich inzetten voor het goede doel bijvoorbeeld. De regio zit vol helden. In deze rubriek krijgen alle helden een gezicht. Deze week hadden het heel veel helden kunnen zijn, alle helden die afgelopen week tijdens de Dag van de Vrijwilliger in Hellevoetsluis in het zonnetje werden gezet. Nel de Wolf is een van die helden. Als ze eenmaal begint te vertellen komen er steeds meer activiteiten naar voren.

Nel de Wolf is een bekend gezicht in Buuthuis De Kooistee Hellevoetsluis. Aanvankelijk door de maandelijkse kookclub maar ondertussen bij veel meer activiteiten.

Komt u uit Hellevoetsluis?

Nee, ik ben pas in 1980 naar Hellevoetsluis gekomen, voor die tijd woonde ik in Schiedam. Omdat mijn oudste zus en mijn moeder ook in Hellevoetsluis woonden, kwam ik met het stadje in contact. En we vonden het leuk genoeg om zelf hier op zoek te gaan naar een woning.

Maar toen was er nog geen sprake van vrijwilligerswerk?

Niet zoals nu. Op een gegeven moment ben ik mijn moeder gaan helpen. Zij had MS en drie keer per week liep ik met haar. Toen het duidelijk werd dat ze niet meer zo lang te leven zou hebben, bedacht ik me dat ik in de toekomst wat anders zou kunnen gaan doen.

En dat werd iets in het buurthuis?

Het is nu zeven jaar gelden dat ik er begon met de kookclub. Eerst met zo'n acht deelnemers maar inmiddels hebben we iedere maand zo'n twintig enthousiaste deelnemers.

Hoe werkt dat dan?

Het is steeds anders. Ik vraag wie er wil koken en dan geven een of twee mensen zich op. Soms wordt het dan iets Nederlands, maar het kan net zo goed zijn dat we een uitstapje maken naar bijvoorbeeld Peru of Indonesië. Elke deelnemer betaalt € 4,50 en daar eten we met z'n allen van. Thuis eet ik het niet. Mijn man houdt niet van dat soort eten maar zelf ik vind het wel lekker.

En toen kwam er meer?

Ja, ik doe nu ook iedere week het klaverjassen in het buurthuis. Dan verzorg ik wat hapjes en de koffie en de thee. Het is niet altijd even druk maar ik ben er altijd vroeg en aan het eind van de avond moet ik de laatste bezoekers naar huis sturen.

En ondertussen heb ik de hele tijd wel wat te doen. Het buurthuis heeft tegenwoordig geen beheerder meer dus er moet ook worden opgeruimd en de toiletten moeten worden schoongemaakt. Voor dat alles wat er tijdens die activiteiten kan gebeuren, heb ik trouwens ook een EHBO-cursus gedaan. Je weet maar nooit of je dat in het buurthuis nodig hebt.

En dat is het?

Nee, we hebben tegenwoordig ook het Vrijwilligersterras met 'Durf te vragen'. Soms zijn er maar vijftien mensen maar het kunnen er ook makkelijk vijfendertig of veertig zijn. En als we op 5 januari het Nieuwjaarsontbijt hebben, wordt het pas echt druk.

En...

O ja, tegenwoordig is er ook nog het Digiterras. Dat ben ik ook steeds bij geweest. Daar heb ik steeds geholpen met de koffie en de thee. Maar goed, ik heb nu gezegd dat ik dat volgend jaar niet meer doe. Nou ja, als ze me echt nodig hebben, doe ik het toch. En ondertussen heb ik er ook wel baat bij. Laatst deed mijn eigen computer het niet meer en kon ik snel door een van de mensen van het Digiterras geholpen worden.

Dat klinkt nog niet echt naar stoppen.

Nee hoor, dat ben ik ook niet van plan. Ik ben nu 69 en ik ben nog fit genoeg om voorlopig in het buurthuis door te gaan.

Nomineer een held

Ken je zelf ook een held? Een vrijwilliger, een ondernemer, een sporter of iemand die op een heel andere manier iets bijzonders doet? Nomineer hem of haar met een mail naar redactie.hb@persgroep.nl.

Meer berichten
Shopbox