Logo hellevoetsepost.nl


Ondergoed is bij de Kledingbank níet tweedehands.
Ondergoed is bij de Kledingbank níet tweedehands.

Kledingwinkel zonder kassa opent deuren

  Human Interest

Een stevige wind en de nodige stortbuien. Alle reden om de openingshandeling van de Kledingbank Zuid-Hollandse Eilanden naar binnen te verplaatsen. Eigenlijk wel zo goed; daar is het tenslotte waar het gebeurt.

door Dick Snijders

Hellevoetsluis - In korte tijd heeft de Kledingbank Zuid-Hollandse Eilanden een vrijwilligersorganisatie opgebouwd die past bij Hellevoetsluis. Niet minder dan drieëndertig vrijwilligers heeft de organisatie al aan zich weten te binden en bij de opening wordt gelijk duidelijk waarom. Het lijkt niet uit te maken aan wie je het vraagt; als uit één mond worden de saamhorigheid en de goede ongedwongen sfeer genoemd.

Logisch dus dat ook initiatiefnemer Walter Hendriks de inzet van al die mensen roemt. Mede dankzij die mensen is het initiatief snel tot stand gekomen. Nadat zijn vrouw Daniel van der Meer van de Zeeuwse kledingbank nog geen jaar geleden gesproken had, ontstond bij Hendriks het idee zo'n initiatief op de Zuid-Hollandse eilanden te ontwikkelen. "Ik was ooit een succesvol ondernemer maar heb bij projecten voor weeskinderen in Oeganda geleerd waar echte rijkdom zit. Niet, zoals ik vroeger dacht in het materiële, maar in je hart."

Zijn werk voor de kinderen in Oeganda gaat via de stichting Child of Uganda gewoon door. "Maar," zegt hij, "op een gegeven moment wilde ik ook iets voor de mensen hier doen." En dus ging hij op onderzoek uit om te achterhalen hoeveel mensen er op de Zuid-Hollandse eilanden zijn met een inkomen onder de armoedegrens en toen duidelijk was dat er nog geen kledingbank in het gebied was, ging hij op zoek naar een geschikt pand. Dat zocht hij aanvankelijk op Goeree-Overflakkee maar dat vond hij in Hellevoetsluis.

Tijdens een rondleiding door het pand aan de Brielsestraatweg laat vrijwilligster Corrie de Vries zien hoeveel werk er in korte tijd is verzet. Na de sorteerruimte, is de beurt aan het magazijn waar stellingkasten vol bananendozen met op maat en soort gesorteerde kleding is opgeslagen. Wachtend op het moment dat het seizoen voor de kleding is aangebroken of op het moment veel kleding de weg naar de klant heeft gevonden.

Want hoewel er geen kledingstuk tegen betaling het pand verlaat, wordt de beschikbare kleding wel degelijk als in een 'echte' winkel gepresenteerd. "Hier komt alleen het beste," benadrukt De Vries. "Wat hier hangt of ligt, ziet er nieuw of zo goed als nieuw uit."

De kleding wordt zo gepresenteerd dat een willekeurig iemand op zoek naar een zomerjurkje of een leuk jasje vast iets op de kop zou kunnen tikken. Alleen is dat nou net niet de bedoeling. "Onze klanten komen hier na verwijzing en op telefonische afspraak," zegt De Vries. "Zo weten wij altijd dat het mensen zijn die het nodig hebben en zo kunnen we ook alle tijd voor ze nemen om kleding uit te zoeken."

Halen en brengen

Na verwijzing door bijvoorbeeld de Voedselbank, Schuldhulpverlening, de gemeente of Vluchtelingenwerk, kunnen mensen die het nodig hebben, hun kleding gratis uitzoeken bij de Kledingbank aan de Brielsestraatweg 3. Op maandag, woensdag of vrijdag wordt, na een telefonische afspraak, voor iedere klant een uur vrijgemaakt. Een vrijwilliger helpt in de winkel dan het vastgestelde maximum aan kledingstukken uit te zoeken.

Op diezelfde maandag, woensdag en vrijdag kunnen mensen die kleding te doneren hebben ook langskomen om dit af te geven. Kleding is er eigenlijk nooit te veel, maar duidelijk is dat vooral aan heren- en kinderkleding extra behoefte is.

Om dat allemaal in goede banen te leiden, zijn er waarschijnlijk ook nooit te veel vrijwilligers. Al was het maar omdat de ruimte ook nog eens een ontmoetingsplaats moet worden voor mensen die zich eenzaam voelen.

Vrijwilliger worden of op zoek naar informatie? Zie www.kledingbankzhe.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten