Logo hellevoetsepost.nl


Henk Pijnnaken (links) en At van Eendenburg geven aan dat vooral de optredens op het drijvende podium spectaculair worden.
Henk Pijnnaken (links) en At van Eendenburg geven aan dat vooral de optredens op het drijvende podium spectaculair worden.

Helius Shanty Zangers zingen op eigen maritiem festival

  Cultuur

Samen met de stichting Promotie Hellevoetsluis, organiseren de Helius Shanty Zangers op 1 juli een groots Maritiem festival, waarbij veel uit de kast gehaald wordt om er een vooral gezellig feest van te maken.

Door Martin van Gurp

Hellevoetsluis - Henk Pijnnaken en At van Eendenburg van de Hellevoetse Helius Shanty Zangers zijn enthousiast en vertellen waarom het eerste Hellevoetse Maritiem festival wel een succes moet worden. "Spectaculair zullen de optredens zijn op het drijvende podium bij de Oostzanddijk voor de Vestingkerk," zegt Pijnnaken. Het eerste optreden is gepland om 12.15 uur. Het spits wordt worden afgebeten door het Shantykoor Op volle kracht uit Middelharnis. Achtereenvolgens zijn daarna de Helius Shanty Zangers en Rumor di Mare uit Leiden te horen en te zien. Na een pauze van drie kwartier gaat het daar verder met nog een serie optredens van de drie koren en daarnaast een optreden van Onstuimig schuim uit Noord-Kennemerland. Om 18.00 uur start het laatste optreden.
"We hebben goed weer besteld, maar mocht het onverhoopt die dag toch regenen, dan is er in ieder geval de overkapping over het podium, zodat de zangers tijdens de uitvoering droog blijven," zegt Van Eendenburg.

Ook in de Oude Machinistenschool, waar vroeger de ANWB-winkel was gevestigd, zullen vanaf 12.15 uur optredens worden verzorgd. In die Oude Machinistenschool kan de bezoeker een optreden bijwonen van onder andere de folkgroep Pekel uit Mijnsherenland en Act of Mutiny uit Leiden.

In totaal 32 mannen zingen bij De Helius Shanty Zangers, die elke vrijdagavond hun oefenavond hebben. "Dat zijn er wel eens meer geweest," zegt Pijnnaken. "We klagen niet, maar wat nieuwe zangers kunnen we goed gebruiken."
Het koor is op 29 november 1980 opgericht. Dirigent is Aart van der Gronden. Naast het leiding geven aan het koor, schrijft hij de, meestal driestemmige, arrangementen. "Met Aart zijn we erg blij. Dankzij hem halen we een meer dan gemiddeld niveau. Maar gezelligheid is minstens zo belangrijk." Dat blijkt wel tijdens de vrijdagavondrepetitie. Er wordt gelachen, na afloop wat gedronken en en als het erop aan komt wordt serieus geoefend.

Op 1 juli is het Hellevoetse koor 's middags te bewonderen, samen met de andere koren, die het Maritiem Festival waard maken er een bezoek aan te brengen. Meer informatie over de Helius Shanty Zangers is te vinden op www.heliusshantyzangers.com

Reageer als eerste
Meer berichten