Adjunct-streekarchivaris Bob Benschop toont vol trots zijn zevende boek 'Van weilanden naar woonwijken'. FOTO: Klaas Schipper
Adjunct-streekarchivaris Bob Benschop toont vol trots zijn zevende boek 'Van weilanden naar woonwijken'. FOTO: Klaas Schipper (Foto: )

Boek over de verandering van Voorne-Putten 1945-1975

Van de hand van adjunct-archivaris Bob Benschop van Streekarchief Voorne-Putten verscheen dezer dagen het interessante en zeer lezenswaardige boek 'Van eilanden tot woonwijken'. Dit boek verhaalt aan de hand van simpele en bijzondere foto's over de decennia die Voorne-Putten op de meest fundamentele wijze hebben veranderd, de periode van 1945 tot 1975.

Klaas Schipper

BRIELLE - In zijn kamer in het Streekarchief aan de Rik vertelt Bob over de enorme hoeveelheid stof die hij in zijn boek had willen opnemen, maar waarvoor helaas geen ruimte meer was. "Er valt zoveel over die tijd te vertellen. Onder invloed van krachten die de regio niet altijd kon beheersen, begon de moderne samenleving ook hier aan haar opmars. De groeiende welvaart stelde andere eisen en gaf een nieuwe invulling aan de leefomgeving. Hierdoor verdween het agrarische karakter weliswaar niet helemaal, maar een aanzienlijk deel van de weilanden maakte plaats voor woonwijken, wegen, industrie, winkelcentra en recreatiegebieden. De onafgebroken groei van de Rotterdamse haven en de gevolgen van de Watersnoodramp bepaalden daarbij min of meer de koers van de herinrichting van Voorne-Putten", stelt Bob. Hij begon met de selectie van een aantal foto's, las aan de hand van kranten de bijpassende verhalen en dook in het archief. Het resultaat is een leuk lees- en kijkboek dat het collectieve geheugen van de eilandbewoners flink kan opfrissen. Maar ook voor jongere generaties en 'import' kan het tal van verrassende weetjes bevatten over de plekken waar ze dagelijks wonen, werken en recreëren. Benschop is diep in de materie gedoken en stelt dat de ontsluiting van de regio veel beter geregeld zou zijn als voorliggende plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd zouden zijn, zoals een tunnel in plaats van de opgehoogde Spijkenisserbrug. "Er is hier veel op infrastructuur beknibbeld, daar ben ik al lezend wel achtergekomen." Hij gaat ook in op de verschillen waarmee de diverse gemeenten omgingen met hun historie, op verdwenen bedrijven en de RTM als vertrouwde tramverbinding.

Het boek 'Van eilanden naar woonwijken' Voorne-Putten 1945-1975 van de in Oudenhoorn geboren en getogen streekhistoricus Bob Benschop is uitgegeven bij W Books in de serie Wederopbouw. Het is onderverdeeld in Vooruitkijken (1945-1952), Rampzalige gevolgen (1953), Werk in uitvoering (1953-1959), Turbulente jaren (1960-1968) en Volop in beweging (1969-1975). De foto's zijn voor het overgrote deel afkomstig uit de door het Streekarchief beheerde collecties. Ze brengen dertig jaar regionale geschiedenis in beeld.

Klaas Schipper