FOTO: John de Pater
FOTO: John de Pater

'Verhalen veteranen doorgeven': jongeren beseffen niet wat vrijheid is

Youngsters Jari Luijendijk (21) en Davey Boer (27) zien voor zichzelf een belangrijke taak weggelegd tijdens het komende Bevrijdingsfestival in Brielle. Ze zullen niet alleen actief deelnemen aan de mockbattle op 5 mei, ze willen de bezoekers van het kampement op het Bleykersbolwerk ook zoveel mogelijk vertellen en leren over de Tweede Wereldoorlog. "Het is belangrijk om de verhalen van de veteranen door te geven en de jeugd ook te laten inzien wat vrijheid is en inhoudt."

Klaas Schipper

BRIELLE - De in Rockanje woonachtige Jari Luijendijk en Davey Boer uit Capelle aan den IJssel kennen elkaar van de Werkgroep Band of Brothers, die deel uitmaakt van de Vereniging First Allied Airborne Army Command (FAAAC). Ze zijn beiden eigenlijk al heel hun leven geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
"Het begon bij mij als kind met ridders en ridderverhalen en langzamerhand ontstond er een interesse in wat strijdende mensen bezighoudt." Jari, 2e-jaars student Communicatie Multimedia Design (CMD) aan de Hogeschool Rotterdam, vertelt het op de locatie Scharloo waar op Bevrijdingsdag de mockbattle traditiegetrouw wordt gehouden. Deze keer niet meer tegen de achtergrond van de vervallen panden van Spoon, want die zijn het afgelopen jaar gesloopt. Maar wel tegen de lege ruimte die eveneens oorlogsachtig aandoet.
Davey Boer, al zeven jaar actief als keurmeester groenten en fruit, had graag het leger in gewild, maar werd wegens astma afgekeurd. Voor hem is het eigenlijk pas de eerste keer dat hij echt mee kan doen aan het Bevrijdingsfestival Brielle, want vorig jaar ging dat natuurlijk niet door. Maar als onderdeel van het Signal Corps levert hij nu gegarandeerd zijn bijdrage.
Op 2 mei wordt begonnen met de opbouw van het kampement en zullen de twee daar ook met de andere deelnemers in tenten slapen. Jari speelt de rol van stafsergeant die voor de groep moet staan. "Ik ben de squadleader oftewel de leider van het peloton", meldt hij vol trots. Het tweetal vertelt dat er op het kampement en op de verschillende displays op straat zo goed mogelijk moet worden getoond wat de manschappen tijdens de Tweede Wereldoorlog wel en vooral niet aan materiaal hadden. "Ze hadden alleen basics en moesten maar zien het daar mee te rooien. De communicatie speelt uiteraard tijdens een oorlog een belangrijke rol, maar die is helaas vaak onderbelicht en we zullen de bezoekers van het festival daar graag over informeren."

Outfit

Davey en Jari hebben binnen de vereniging ook al met veel veteranen gepraat en ze zien het dan ook als hun taak om hun verhalen door te geven. De jongemannen nemen regelmatig deel aan trainingsweekends om historisch correct te kunnen handelen. Ze moeten zich ook steeds terdege voorbereiden -het evenement bepaalt namelijk de outfit- en vanzelfsprekend inlezen. "Het begon bij mij ook eigenlijk met het verzamelen van materialen." Jari's ouders raakten in de loop der tijd ook nauw betrokken bij zijn hobby. De ouders van Davey vroegen zich in het begin vooral af waarmee hij zich nu eigenlijk bezighield, maar raakten er geleidelijk ook mee vertrouwd. De buren denken nu dat hun zoon toch in het leger zit, als hij zo nu en dan in een uniform thuiskomt. Zij kennen de verschillen immers niet tussen hedendaagse uniformen en die uit de oorlog.
Deze youngsters nemen deel aan evenementen in binnen- en buitenland. Die zijn, in afwijking van het Bevrijdingsfestival Brielle, altijd locatie- en tijdgebonden. In december gaan ze naar Bastogne, in september wordt Market Garden bij Son en Breugel nagespeeld. In Eindhoven en omgeving is iedereen vertrouwd met re-enactment. Ook in de Betuwe leeft het sterk. "Daar is het langst gevochten op één locatie in heel Europa". In juni gaan de veldbedden mee en zijn ze rond Utah Beach in Normandië (D-Day) te vinden. Ook leveren ze elk jaar een aandeel in de herdenking op de oorlogsbegraafplaats in Margraten in Limburg.

Drills

In Brielle zullen er op het kampement drills worden gegeven, wordt er ook les aan elkaar gegeven en worden de wapens gehanteerd. "Dat luistert zeer nauw, want het blijven vuurwapens. Tijdens de mockbattle wordt met blank vuur geschoten, met patroon maar zonder kogels. Altijd weer spannend." De boys rekenen op uiteenlopende vragen van de bezoekers over kaartlezen, de radiopost en het hoofdkwartier. Ze zijn er al aan gewend en geven maar al te graag antwoord.

Klaas Schipper