FOTO: John de Pater
FOTO: John de Pater

'Super als figurant mee te doen': Hans en Ellen terug naar jaren '40

Hans en Ellen de Vette steken zich ook bij het komend Bevrijdingsfestival weer in kleding van de jaren '40. Dat doen ze net als een groep andere Briellenaren met zichtbaar plezier. De groep figuranten levert onder andere een belangrijke bijdrage aan de mockbattle die op 5 mei traditiegetrouw op het Scharloo wordt georganiseerd. Niet meer tegen de achtergrond van de vervallen panden van Spoon omdat die inmiddels zijn gesloopt, maar nu met de leegte als oorlogsdecor.

Klaas Schipper

BRIELLE - Het echtpaar stak zich zaterdagmorgen al voor de fotograaf in hun outfit voor dit Bevrijdingsfestival. "Het Bevrijdingsfestival is belangrijk voor de promotie van Brielle en je moet elke vorm van promotie aangrijpen."
Jumbo-supermarkteigenaar Hans de Vette is daar duidelijk in. Het is weliswaar pas de derde keer dat Hans en Ellen meedoen, maar toen Roland van Ravens hen daartoe nodigde, hebben ze geen moment getwijfeld.
"We gingen er heel bleu in, maar we waren ons er wel direct van bewust dat het geen carnaval moest worden. Het is geen kwestie van doe een pakje aan en speel mee."

Nauw

Stak Ellen zich voor de eerste keer nog in een Koningin Wilhelmina-achtige outfit met mantelpak, hoed en bontstola, nu zal ze te zien zijn als één van de inwoonsters van Brielle die de oorlog echt aan den lijve heeft ondervonden.
"We gaan als gewone burgers en het luistert best nauw, ik zie het Bevrijdingsfestival toch echt als een happening op de grens van serieus en een feestje. We vieren hier overigens wel de bevrijding en niet de oorlog."
Ellen de Vette, die wekelijks een winkelbijeenkomst voor Brielse ouderen in de zaak organiseert, sprak er eerder ook over met hen.
"Ik begreep de soms afwijzende reacties wel", zegt ze. "Voor veel ouderen is de oorlog nog altijd een traumatische ervaring."

Jeugd

"Je kunt er tegelijkertijd ook de jeugd mee bereiken. Die moet zich natuurlijk ook realiseren dat de Tweede Wereldoorlog een duistere periode met heel veel leed en ellende voor de mensen inhield en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ze krijgen nu een globale indruk hoe het was." Hans de Vette benadrukt het belang ervan. Hij wijst ook op de onderlinge band die tussen de figuranten is ontstaan.
Ellen: "Er komen zelfs mensen met een acteerhobby elders uit het land een paar dagen in een hotel logeren om mee te kunnen doen. Sommige mensen vervullen echt een rolletje bij de mockbattle en Bas Schoute schrijft natuurlijk een script, maar je kunt ook gewoon heen en weer lopen. Ik denk zelf soms dat ik in een verkeerd tijdperk leef, want de kleding uit de jaren '40 past ook echt bij mijn figuur." Ellen en Hans hopen dat zij komend Bevrijdingsfestival behalve tijdens de mockbattle ook op andere momenten tijd kunnen vrij maken om 'in pak' door het centrum van Brielle te struinen.

Programma

Het programma van het Bevrijdingsfestival is dit jaar weer gevarieerd en bevat daarnaast ook veel vaste onderdelen. Op 2 mei worden de kampementen op het Bleykersbolwerck en het Oranjeplein opgezet. Winkels, de Catharijnekerk (10.30 tot 16.30 uur) en het Historisch Museum Den Briel (10.00 tot 17.00 uur) zijn geopend. Op 3 mei zijn de kampementen toegankelijk en is behalve de Catharijnekerk en het museum ook De Sjoel (13.30 tot 16.30 uur) geopend. De horeca organiseert 's avonds een aantal bijzondere activiteiten. Op 4 mei maken militaire en historische voertuigen een rondrit over Voorne (9.00 tot 13.00 uur). Aansluitend (circa 13.30 uur) vinden de parade en het defilé in Nobelstraat en Voorstraat plaats, gevolgd door de ontvangst van de veteranen in het stadhuis. Ook kunnen de kampementen weer bezocht worden en om 18.00 uur gaan de vlaggen halfstok. Na de Dodenherdenking (19.00 tot 21.00 uur) volgt een concert door Het Randstedelijk Mannenkoor in de Catharijnekerk (21.00 tot 22.45 uur). Zondag 5 mei is er van 12.00 tot 17.00 uur een Bevrijdingsmarkt in de Nobel- en Voorstraat, op de Markt zijn tegelijkertijd optredens van Brinio. Om 12.30 uur start de mockbattle op het Scharloo. Om 14.30 uur kan er deelgenomen worden aan een oorlogswandeling onder leiding van gidsen, op dat tijdstip worden ook de lopers met het Bevrijdingsvuur op de Markt verwelkomd. De kampementen zijn toegankelijk en in 't Kont van het Paard treedt om 15.00 uur The Autoreverse Orchestra op.

 

 

 

Klaas Schipper