'Beste Ouders' vormt boeiend document

Meta Snijders en Gerda Arkenbout uit Rockanje schreven naar aanleiding van een monument op de oude begraafplaats aan de G.J. van de Boogerdweg in Brielle een boeiend document over drie Brielse militairen in Indonesië en Korea. De door hen opgetekende verhalen verschijnen in een speciale uitgave van De Brielse Mare onder de titel 'Beste Ouders'. Het eerste exemplaar wordt op 4 december om 10.15 uur uitgereikt aan burgemeester Gregor Rensen die het op zijn beurt weer hoopt te kunnen uitreiken aan de ambassadeur van Zuid-Korea mits deze gehoor geeft aan de uitnodiging.

BRIELLE - Bij de uitreiking van de special van de Historische Vereniging De Brielse Maasmond is door de gemeente Brielle ook een aantal veteranen uitgenodigd. Die zijn zoals elk jaar op 4 december om 12.00 uur aanwezig bij de herdenking van de gebroeders Koene en hun Italiaanse onderduikers bij het monument aan de Meeldijk. De gemeente nam 100 exemplaren van 'Beste Ouders' af om een koppeling te leggen met de herdenking en heeft daarvoor zelfs een speciale bijeenkomst in de raadzaal belegd. Hier zullen behalve de burgemeester de schrijfsters het woord voeren alsmede de nieuwe voorzitter van De Brielse Maasmond drs. D.A.Verbeek. In 'Beste Ouders' wordt niet alleen een beeld geschetst van de politionele acties in Indonesië maar ook van de Koreaanse Oorlog. Het betreft de deelname van Wim Mol (1926-1951) en Joop Zwart (1929-1951) die het leven in Korea lieten en Henny Troost (1928-1948) die in Indonesië omkwam. Hun namen staan vermeld op het op 19 juni 2004 door burgemeester Betty van Viegen en Abraham Zwart (de broer van Joop Zwart) onthulde monument. Deze bijzondere uitgave beschrijft de lotgevallen van de drie Brielse militairen. Hoe ze in de oorlog zijn beland en met welke omstandigheden ze te maken kregen en in welke oorlogshandelingen ze terecht kwamen.

Streekarchief

Meta Snijders vertelt hoe ze samen met haar dorpsgenote ooit op het idee kwam voor het schrijven van dit verhaal. "We waren bij een lezing van Leen Hordijk op het Streekarchief waar hij ons attendeerde op het bijzondere familiearchief van de familie Mol. Dat bevat negen brieven uit Indonesië en 31 brieven uit Korea die Wim naar huis stuurde alsmede tientallen foto's. Dus pakten we het archief Mol op en focusten ons op Korea toen we in mei 2017 begonnen met ons onderzoek. Aanvankelijk lieten we Indonesië liggen, maar met de bijzondere steen op de begraafplaats als uitgangspunt kwamen we ook bij Joop Zwart en Henny Troost uit." We vertelden over ons onderzoek aan Bert van Ravenhorst, de toenmalige voorzitter van De Brielse Maasmond en zo ontstond het idee voor een special. In totaal zijn 200 exemplaren van 'Beste Ouders' gedrukt. Na de officiële uitreiking op 4 december zal de special vanaf 5 december voor 10 euro te koop zijn bij Hoofdstuk Een, Kantoor & Creatief, Historisch Museum Den Briel en het Streekarchief.

Klaas Schipper

Meer berichten