Brouwerij 't Kont van 't Paard van start

Klaas Schipper

Lancering twee nieuwe bieren

Burgemeester Gregor Rensen stelt zondag 25 november om 14.00 uur de Brouwerij 't Kont van 't Paard aan de Kaatsbaan officieel in gebruik. Tevens worden die middag door het Brielsch Brouwersgilde twee nieuwe bieren gelanceerd: 't Dorstige Ros en 't Moordenaartje. Het gilde, bestaande uit Maarten Zoetemeijer, Ronald Driessen en Marco Zwaan, heeft nog veel meer plannen.

BRIELLE - Het Brielsch Brouwersgilde ging al in 2015 aan de slag met brouwen in het algemeen. In 2016 werden aanvragen voor vergunningen ingediend bij de gemeente Brielle om een 16 vierkante meter grote opslagruimte achter 't Kont van 't Paard om te bouwen tot een heuse brouwerij. Daar kwam uiteraard wel het een en ander aan te pas. Zo inspecteerde de Milieudienst van de gemeente de plek en moest er ook een regeling worden getroffen voor het betalen van accijnzen. "Een absolute voorwaarde als je zelf alcohol gaat maken." Maarten Zoetemeijer wijst op de witte streep op de vloer van de microbrouwerij die hij zelf schertsend als 'nanobrouwerij' aanduidt. Zodra het bier die streep passeert, moet er accijns betaald worden. Er is in de afgelopen jaren al het nodige geëxperimenteerd voor de ruimte verbouwd werd. Zo werd De Tiende Penninck gebrouwen, een bier dat inmiddels al weer uit de roulatie is genomen. Het Angelus blond daarentegen werd zaterdag bij de Dutch Beer Challenge tot het beste blonde bier van Nederland uitgeroepen, terwijl het in 2017 al het predicaat 'lekkerste bier van Zuid-Holland' kreeg. Afgelopen september eindigde Gecroonde Bock op de tweede plaats in de categorie 'zwaar' van het lekkerste bokbier van Nederland. Zonder meer succesvol, deze noeste arbeid van de drie jonge Briellenaren die heel veel plezier beleven aan het brouwen van bier.
Eén van de bieren die zondag gelanceerd worden, is 't Moordenaartje. Vanwege het hoge alcoholpercentage genoemd naar het vroegere gelijknamige RTM-trammetje dat Rotterdam met de Zuid-Hollandse eilanden verbond en waarmee de nodige ongelukken gebeurd zijn. "Dat dus weer wel." Maarten vertelt dat het een donker, krachtig, bitterzoet quadrupelbier betreft met een alcoholpercentage van 9,5.
"Het is het eerste Brielse bier dat ooit in een whiskyvat gerijpt is", voegt hij er en passant nog even aan toe. Zijn vader Cees wist beslag te leggen op het historische vat van 250 liter dat nu een prominente plaats inneemt in de brouwerij. Ook 't Dorstige Ros, een American pale ale met een alcoholpercentage van 5,7 dat zoveel mogelijk met regionale grondstoffen bereid is, kan zondagmiddag voor het eerst geproefd worden tijdens het optreden van de Belgische band New Young Tribute die deze happening muzikaal omlijst. Laatste vraag aan Maarten Zoetemeijer: "Hoe kwam je eigenlijk op het idee om zelf bier te gaan brouwen?" Zijn antwoord: "Bezoekers van 't Kont vroegen er om en toen zijn we gewoon begonnen. Eerst met een mix van recepten en nu naar eigen idee en smaak."

Meer berichten