Pijn bij vooral Brielle en Westvoorne: Hellevoetsluis besloot af te haken

De gemeenteraad van Hellevoetsluis heeft, bij de bespreking van het rapport van de kwartiermaker, het besluit genomen om met onmiddellijke ingang alle werkzaamheden rond de ambtelijke fusie van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne stop te zetten. Zo links en rechts hoor je veel over de geklapte ambtelijke fusie.

Hellevoetsluis - Rien Kap is fractievoorzitter van Inwonersbelang Hellevoetsluis. Met een stevige afvaardiging in de gemeenteraad en de deelname van IBH in het college van burgemeester en wethouders, doet de mening van Rien Kap ertoe. Hij zegt: "na jaren van, wat je achteraf het beste kan omschrijven als ploeteren, is het de vraag waar en waarom het mis ging. Een ambtelijke fusie van drie gemeentes is in deze tijd in ieder geval geen goed idee meer. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waarbij het elders in den lande mis ging."
Wat hem betreft wordt er opgestoomd naar een volledig samengaan van Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne. Het is niet voor niks, zo zei Kap, dat Hellevoetsluis stappen onderneemt om hun geautomatiseerde systeem te vervangen en aan te sluiten bij Brielle en Westvoorne.
Westvoorne is inmiddels een eigen weg ingeslagen. De gemeenteraad gaat nu onderzoeken welke weg ze het beste kunnen gaan bewandelen. In het eerste kwartaal van volgend jaar gaat de kustplaats beslissen of ze toenadering gaat zoeken tot Brielle, Hellevoetsluis of misschien toch beide gemeentes. "Wij hebben een tijd van bezinning ingelast."
Desgevraagd zegt de gemeente Brielle: "De Brielse gemeenteraad en het college willen nu eerst zelf aan de slag met betrekking tot de mogelijke opties om bestuurlijk samen te werken in de toekomst. Daarom kiezen wij er nu voor om vooral vooruit te kijken en niet de focus te leggen op recente gebeurtenissen." De commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland wil niks liever dan een fusie van de drie gemeentes. Vooral meer bestuurlijke daadkracht is een must. Een alternatief om dat te bereiken is er niet.

Martin van Gurp

Meer berichten