Bewoners blij met mooie potroos

De PR commissie Boeren en Tuinders Voorne-Putten bedenkt iedere keer leuke activiteiten om meer mensen bij de land- en tuinbouw te betrekken. Zo worden er ook elk jaar planten uitgedeeld aan bewoners van andere verzorgingshuizen. Dit jaar waren het Catharina Gasthuis in Brielle, Bernissesteyn in Zuidland en Grootenhoek in Hellevoetsluis aan de beurt.

BRIELLE - Woensdagmiddag werd het spits afgebeten in het Catharina Gasthuis aan het Slagveld in Brielle. Daar werden 78 bewoners verrast met een mooie potroos, geproduceerd bij Leo van der Harg in Vierpolders. Ingrid Keizer van het Team Welzijn Brielle wachtte het enthousiaste legertje plantenuitdelers, onder wie ook de twee tuindersdochters Sanne en Femke, met veel plezier op. "Het is altijd leuk als er een verzetje voor de bewoners is. Er worden niet alleen mooie planten met pot uitgedeeld, er wordt ook een praatje aangeknoopt. Dat wordt op zich al op prijs gesteld." Maar Ingrid kent ook de beperkingen die de privacywet tehuizen oplegt. Ze moet eerst even uitzoeken wie er wel en niet op de foto mag. De 88-jarige heer Klaas Appelmelk heeft daar geen enkele moeite mee en zijn kinderen hebben er ook geen bezwaar tegen, meldt hij. En zo gaat hij te midden van de in gele poloshirts met logo Boeren en Tuinders.nl Voorne-Putten geklede plantenuitdelers op de foto. Appelmelk heeft het prima naar zijn zin in het Gasthuis. "Ik woon al vijftig jaar in Brielle, maar ik weet eigenlijk niet hoe lang ik hier alweer zit. Ik denk zo'n twintig jaar en ik hoop hier nog lang te blijven. Ik zit nu nog in een tweepersoonskamer, maar mijn vrouw is in april overleden. Dus moet ik naar een eenpersoonskamer verhuizen." Op de vraag wat hij van deze actie van de Boeren en Tuinders van Voorne-Putten vindt, zegt hij lachend: "Heel erg leuk, het is ook een teken dat er aan de ouderen wordt gedacht. En zo'n mooi plantje doet het altijd goed." De heer Appelmelk heft spontaan het lied 'Roosje mijn roosje' aan om aan te geven dat hij er blij mee is.

De gangen in
Na de fotosessie gaan de gulle gevers de gangen in om overal een plantje te bezorgen. De keuze voor een plant is tegenwoordig niet meer zo makkelijk, want die mag volgens de voorschriften beslist niet giftig zijn. Er mogen dus in december ook geen kerststerren meer worden uitgedeeld. De potrozen van Van der Harg vormen geen enkel probleem, want het afval daarvan gaat zelfs naar Blijdorp als voeding voor de dieren. Na de uitdeelronde wordt het gezelschap in de recreatiezaal door Ingrid Keizer voorzien van koffie en thee. Voor Sanne en Femke is er limonade. En dan komen de tongen los. Over de enthousiaste reacties en over de vele vrijwilligers - momenteel honderd - die in het Gasthuis actief zijn. Er komt een drukke tijd aan met veel optredens en demonstraties, een Najaarsmarkt op 22 november van 09.30 tot 12.30 uur, Sinterklaas en Kerstmis. Wie ook vrijwilliger wil worden, kan Ingrid Keizer via de receptie bellen of mailen: i.keizer@catharinastichting.nl.

Klaas Schipper

Meer berichten