Straatnaam voor Briellenaar B.C. de Jong: zaterdag handtekeningenactie

In het centrum van Brielle vindt zaterdag een handtekeningenactie plaats. Het doel is het vernoemen van een straat naar de invloedrijke Briellenaar Benjamin Christiaan de Jong (1839-1905). De Jong leidde tussen 1880 en 1902 tenminste zestien invloedrijke handelsbedrijven, waarvan een groot deel opererend in de scheepvaart. Ook wordt hij gezien als de eerste leermeester van Anton Kröller. Hoewel er naar zijn vrouw Barendina Osiria meerdere schepen zijn vernoemd en Anton Kröller zelfs een eigen museum heeft, is een officiële erkenning van Barend Christiaan de Jong onverhoopt uitgebleven. De initiatiefnemers hopen dan ook dat Briellenaren zaterdag massaal langskomen en hun handtekening zetten. Deze worden in de Nobelstraat en aan de Turfkade tussen 10.00 en 17.00 uur verzameld.

BRIELLE - Hoewel een handtekeningenactie binnen de gemeente Brielle niet verplicht is om een straat te vernoemen, willen de initiatiefnemers dat ook de stem van de inwoners wordt gehoord. Het doel is zaterdag tenminste 200 handtekeningen te verzamelen.

Suggesties

De kans dat er daadwerkelijk een Barend Christiaan de Jong straat in Brielle komt, lijkt volgens initiatiefnemers Barbara Goudsmit en Oscar den Ouden reëel. "De oproep tot vernoemen sluit aan op de plannen van de gemeente meer bewustzijn te creëren rondom de cultuurhistorische kwaliteiten van Brielle. Dit staat opgenomen in de 'Binnenstad- en Havenvisie Brielle 2027'. Ook vormt het belonen en stimuleren van ondernemingszin onderdeel van het beleid. Er is nog geen besluit genomen in welke buurt de straat moet komen." Briellenaren kunnen hun suggesties mailen naar post@keeperofstories.nl. Ook kunnen zij zich via dit mailadres aanmelden als ze willen meehelpen.

De Jong begon zijn carrière als matroos en wist zichzelf op te werken tot directeur van de 'Nederlandsch-Indische Stoomvaart Maatschappij' (NISM). Onder zijn leiding verwierf de NISM een monopoliepositie voor al het vervoer van goederen, post en manschappen in de Indische archipel. Naast Anton Kröller kon Barend Christiaan de Jong ook andere prominente Nederlanders tot zijn zakenpartners rekenen. Zo investeerde hij samen met de Nederlandse viceadmiraal Norman MacLeod in de 'Müller en Co's Algemene Scheepvaart Maatschappij' (MASM)

1

. MacLeod had zich verdienstelijk gemaakt in de Atjeh-oorlog en is in Nederland onderscheiden met ongeveer iedere orde die er militair te verdienen viel. Met politicus L.D.J.L. de Ram richtte De Jong de Tabaksmaatschappij 'Pietersburg'

2

en de Amsterdam - Asahan Tabakmaatschappij op

3

. Samen met politicus C.M.E. van Löben Sels runde De Jong een psychiatrische inrichting

4

.

1

Nederlandsche Staatscourant (1899)

2

Nederlandsche Staatscourant (1890)

3

Nederlandsche Staatscourant (1890)

4

Nerlandsche Staatscourant (1894)