Feestende 100-jarige zingend de lift in

Klaas Schipper

Eeuwfeest Jenny van Breda

In Stuifakkers aan de Briggemandreef in Rockanje werd zaterdag feest gevierd ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Jenny van Breda. Zij verhuisde drie jaar geleden van het Catharina Gasthuis in Brielle naar Duinpan 2 in Stuifakkers en maakt het daar geweldig goed. "Een beste zet en een prima advies", aldus zoon Rob zaterdag tijdens een bescheiden familiefeest.

ROCKANJE - 'Op de grote stille heide, 'In een rijtuigje', 'Een karretje op de zandweg reed', deze ouderwetse en nog veel meer andere liedjes van weleer galmden zaterdagmorgen door de recreatieruimte van Stuifakkers. En het feestvarken Jenny van Breda zong daarbij, begeleid door kleinzoon Erik (41) op de piano, het hoogste lied. Ze kon er niet genoeg van krijgen. Toen het feest achter de rug was, ging ze in haar karretje zingend de lift in. "Ontroerend mooi." Zoon Rob komt er niet over uitgesproken. Het was dan ook een leuke happening met zoon en schoondochter, kleinzoon en kleindochter met hun partners, de vier achterkleinkinderen en de neven en nichten die met een zekere regelmaat op bezoek komen in het verzorgingshuis. Een gesprek voeren met de 100-jarige is dan moeilijk, maar eenmaal zingend komt er toch contact. En daar kan ze niet genoeg van krijgen.

Sommelsdijk
Janna Brinkman werd op 8 september 1918 in Sommelsdijk geboren in een bakkersgezin met in totaal acht kinderen. Tien jaar later verhuisde het gezin naar Schiedam naar een nieuw ruim pand en een ruime bakkerij. Op die manier wilde vader Brinkman emplooi voor zijn kinderen vinden. Dat gold in eerste instantie niet voor Jenny, zoals ze nu wordt genoemd, want die werkte vooral in schoenenwinkels. Later dreef ze toch een filiaal van de bakkerij van haar vader terwijl haar man met wie ze in 1946 trouwde als scheepsbeschieter bij Wilton-Fijenoord werkte. Later verhuisden ze naar de Ripperdaweg in Brielle, dichter bij hun zoon en schoondochter, toen nog woonachtig in Oostvoorne. Tot 2008 woonde Jenny zelfstandig, als 90-jarige ging ze pas in de verzorging.

 

Meer berichten