Molen Oostvoorne is stem zeker waard

Klaas Schipper

Driekoppige jury overtuigd

De uit 1821 daterende korenmolen van Oostvoorne -de kleinste van het eiland- is genomineerd voor de Molenprijs 2018 van de BankGiroLoterij. Daarmee kan 95.000 euro worden gewonnen. Zaterdagmorgen werd die nominatie officieel bekendgemaakt in aanwezigheid van de voorzitter van de Hollandse Molen en uiteraard de driekoppige jury van de loterij. Die bleek zeer onder de indruk. Niet alleen van het enthousiasme van de molenaars Marc van Buren en Martin Molenaar, maar ook van de oude maalderij achter de molen.

OOSTVOORNE - Tijdens de lampionoptocht zaterdagavond trok de prachtige praalwagen van de Stichting Storm (Stichting ter ondersteuning restauratie molen) ook al het nodige bekijks en uiteraard werd ook daarop een oproep gedaan in de septembermaand toch vooral te stemmen op molenprijs.nl/oostvoorne. Stemmers ontvangen een e-mail met een link om hun stem te bevestigen. Voor elke stem krijgt het stichtingsbestuur een euro.
Ook dat is alvast meegenomen, aldus voorzitter-molenaar Marc van Buren, die de meest nostalgische molen van de regio zaterdagmorgen bij de jury overtuigend voor het voetlicht wist te brengen. Gedurende de maand september is er elke zaterdag een activiteit bij de molen aan de Molendijk en aan het einde van de maand zelfs een molenmarathon van 24 uur voor het binnenhalen van de laatste stemmen. Om 18.21 uur begint er dan, met verwijzing naar het bouwjaar van de molen, zelfs een molendiner.
Het was Johan Arkenbout die in 1820 begon met de bouw van de molen. Die kon in 1821 in gebruik worden genomen. In 1902 wilde de molenaar moderniseren en hij ging toen met een maalstoel werkend op petroleum aan de slag. Ook die is nog bewaard gebleven in de oude maalderij, evenals de hamermolen uit de jaren '40 van de vorige eeuw, geleverd door de firma Ottevanger. "Daarmee kunnen dus in de toekomst na restauratie drie fasen van het malen weer worden gegeven", hield Marc van Buren de jury voor, die aansluitend duidelijk onder de indruk van 'ware pareltjes' sprak.
De molen, die in de jaren '50 gesloten werd, werd in 1966 tot rijksmonument verklaard. Hetgeen weer enige toekomst leek te bieden en dat bleek ook het geval, want hij ging in 1996 weer open. In 2004 was hij weer maalvaardig en in 2014 was de restauratie afgerond. In datzelfde jaar werd door de collega-molenaars ook het bestuur overgenomen en sinds die tijd komen er meer dan duizend bezoekers per jaar. "Maar we hebben geen toilet, geen riolering, geen stromend water en geen verwarming. Dus is het nu behelpen, zeker als er schoolklassen op bezoek komen."
Marc van Buren wees de jury ook nog op de samenwerking met De Duinhuisjes en de Biberbunker. Door het inzetten van een boerenkar die rondjes rijdt en de grote inzet van zeven vrijwilligers is ook weer een molenpad aangelegd en zijn veel bomen rond de molen gekapt om de molenbiotoop, de omgeving waarin de molen functioneert, te verbeteren.

 

Meer berichten