Strafzaak Leon van M. is lijdensweg

Het voorarrest van Briellenaar Leon van M. is opnieuw verlengd. Leon van M., die wordt verdacht van de in 2005 gepleegde en afgrijselijke moord op Caroline van Toledo, blijft voorlopig achter slot en grendel. Maar er gebeurde meer in de Rotterdamse rechtszaal.

BRIELLE - In juli vorig jaar werd Leon van M. voor de tweede maal opgepakt. Eerder -in 2007- zat hij ook al vast, maar werd hij uiteindelijk in verband met gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Ook vorige week was het nog niet zover dat de inhoudelijke behandeling van de zaak kon starten. Wel besloot de rechtbank al snel een volgende zitting te houden en wel op 22 mei. Dat zal een zogenaamde regiezitting worden, de opmaat naar de inhoudelijke behandeling.

Bewijsmateriaal

In tegenstelling tot de vorige pro forma zitting hadden de drie rechters nu maar een klein half uurtje beraad nodig om te besluiten dat Leon van M zal blijven vastzitten. De rechter ging in haar motivatie het voorarrest opnieuw te verlengen, een stap verder dan drie maanden geleden. Nu gaf ze aan dat het vorig jaar gevonden dna-materiaal niet alleen van ondersteunende waarde is, maar ook moet worden aangemerkt als primair bewijsmateriaal.

Alibi

Wat opviel, was dat Leon van M. deze keer wel wilde praten over zijn alibi. Tot nu toe wilde hij dat niet. Hij zei daarover dat hij op het moment dat de pinner in Rozenburg met de pinpas van Caroline van Toledo 350 euro pinde, hij juist op dat moment met de vaste telefoon vanuit zijn woning belde met Chantal V., met wie hij toen een buitenechtelijke relatie had. Hij kon dus nooit de pinner zijn en de pinner is wel de vermoedelijke moordenaar.

De rechters hechtten echter geen of weinig waarde aan zijn verklaring, want zijn voorarrest werd verlengd. Op 22 mei wordt de strafzaak voortgezet met de regiezitting en alles lijkt erop dat in de tweede helft van 2018 of anders begin 2019 de inhoudelijke behandeling dan eindelijk gaat beginnen.

Meer berichten