Opknappen van materiaal 1 aprilfeest weer achter de rug

Het is alweer even geleden dat Brielle haar 1 aprilfeest vierde. Het was een koude, droge dag met veel publiek en gezelligheid met zoals gebruikelijk de fatale afloop voor de Spaanse bezetters. Het leven gaat verder. Juist daarom was er werk aan de winkel.

BRIELLE - "Als het stof van 1 april is opgetrokken, is het aan een aantal echte 1 aprilgangers om de balans op te maken en her en der herstelwerkzaamheden te doen," zegt Johan Stam. Samen met onder andere Martien Ariaans en Kees Beije moet er in ieder geval een pompstok worden gerepareerd. Uitleg volgt. "Een pompstok is de stok die voor het afsteken van het kanon gebruikt wordt om het kruit aan te stampen. Een zorgvuldig werkje dat alleen gedaan mag worden door de 'kruitdeskundige'. Verder moet er de nodige rommel worden opgeruimd.

Rotzooi

"We gaan straks eerst naar bastion acht en een half", wordt er gezegd. Een eindje verderop ligt dat kleine bastion dat door de 1 aprilvereniging wordt gebruikt als opslagplaats van allerlei materialen. Trossen touw, de bottelierskar en ander spul liggen daar te wachten op hergebruik.

''Hier moet in elk geval de nodige rotzooi worden opgeruimd", zegt Johan Stam. Meteen voegt hij de daad bij het woord en sleept als eerste de nodige spullen naar buiten.

De 'Han Roos' moet ook nog op de juiste plaats worden gezet.

Even een vragende blik bij de minder ingewijden die aanwezig zijn. De 'Han Roos' is een kanon, dat vernoemd is naar één van de eerst gekozen 'Poorters van het Jaar'. Dat was Han Roos, die veel te vroeg overleed en op deze manier nog steeds voort leeft binnen de vereniging.

Minstens vier mannen zijn nodig om de kanonnen die buiten de poort hebben gestaan, terug te slepen naar hun berging.

Een hele klus waar je een behoorlijk sterke rug voor moet hebben. Vijf mannen gaan er mee aan de slag. En zo is afgelopen zaterdag stevig gebikkeld om al het werk die ochtend voor elkaar te krijgen. Ook de wapenkamer werd opgeruimd, waar -zoals de naam al zegt- divers oorlogstuig een plekje heeft gekregen.

Meer berichten