FOTO: Jan-Willem Broere
FOTO: Jan-Willem Broere

Vuur uit voor Briels Bevrijdingsfestival

Bevrijdingsfestival Brielle 2018 vertolkt geen verworven vrijheid meer. De organiserende stichting treft te veel regelgeving tegenover zich en dooft na vijf jaar noodgedwongen het vuur. De aangescherpte wet- en regelgeving nekt de organisatie. Een harde klap in het gezicht voor Brielle en haar vrijwilligers, deelnemers en sponsors in deze.

Mirjam van der Boom

BRIELLE – Het aan banden leggen van het dragen van wapens is één van de redenen waarom de stichting het vuur moet staken. Op elke overtreding hiervan rust een strafbaar feit. Eenieder die zich hier niet aan houdt, kan het juridisch knap lastig krijgen. Struikelblok vormt ook het feit dat deelnemers lid moeten zijn van een door het ministerie goedgekeurde club. Het is deze wet- en regelgeving toegepast door de politie Rotterdam-Rijnmond, die de organisatie van het festival volgens de stichting onmogelijk maakt. Deze is voor Brielle's Bevrijdingsfestival overigens strenger dan vergelijkbare evenementen elders in ons land.

Alle betrokkenen zijn nog steeds overdonderd door het besluit. Facebook stroomde na de bekendmaking vorige week woensdag dat het vrijheidsfeest niet door gaat, razendsnel vol met reacties van onbegrip en verontwaardiging. Uit het hele land betuigden deelnemers, waaronder diverse groepen reenacters, in groten getale hun steun en spraken tevens hun dank uit voor alle inzet van de organisatie in de afgelopen vijf jaar.

Het lijkt een ad hoc besluit de zesde editie af te gelasten. En dat was het wezenlijk ook, omdat op 19 maart pas bekend werd aan welke eisen de stichting en de deelnemers moeten voldoen. De tijd om nog aan de vereiste vergunningen te voldoen, ontbrak simpelweg.

In het licht van vrijheid een zuur gegeven. Temeer omdat heel Brielle startklaar stond om de Amerikanen die ons land en onze mensen hebben bevrijd, te moeten melden dat ze niet welkom zijn. Nog los van alle investeringen die zijn gedaan. Zo waren alle hotels in de vestingstad van 4 tot en met 6 mei volledig volgeboekt. Of er sowieso een volgend Bevrijdingsfestival gaat komen, is nog onduidelijk. De stichting sluit niets uit, maar geeft wel aan dat het vrijwel onmogelijk is geworden een vervolg te geven aan het vieren van onze vrijheid in deze vorm mét alle beperkingen van dien.

Oproep

Heeft u in de afgelopen vijf jaar ook dat gevoel van vrijheid tijdens het Brielse Bevrijdingsfestival zo sterk ervaren? Stuur dan uw mooiste fotomoment naar: redactie.hb@persgroep.nl.

Meer berichten