Brandweermuseum: het echte 'goud'

Ontdek tijdens de Nationale Museumweek, die nog t/m zondag 15 april duurt, het échte 'goud' van het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis: de historische brandweerwagen Ahrens-Fox Nr. 2.

HELLEVOETSLUIS - Tijdens de Nationale Museumweek staat de Ahrens-Fox Nr. 2 volop in de schijnwerpers bij het Nationaal Brandweermuseum.

Rolls-Royce

Deze Rolls-Royce onder de brandweerwagens werd in 1927 als onderdeel van een serie van zeven door de Rotterdamse Brandweer aangeschaft en heeft van 1928 tot 1971 dienst gedaan bij het korps van de Rotterdamse Brandweer.

Indrukwekkend

De Ahrens Fox motorbrandspuit is met zijn robuuste uiterlijk heel indrukwekkend. Ook zijn prestaties liegen er niet om.

Uitgerust met een zes cilindermotor met 16,4 liter inhoud wist de wagen snel de branden in Rotterdam te bereiken. Chauffeurs die de wagen bestuurden, kregen vooraf een speciale opleiding om met dit voertuig, met een draaicirkel van 22 meter, te kunnen rijden.

Oorlogsgeweld

Op 10 mei 1940 werd de Ahrens Fox Nr. 2 getroffen door oorlogsgeweld. Die dag rukte de A2 uit naar het Stieltjesplein in Rotterdam, maar werd bij de Putchlaan door een machinegeweer beschoten. Dit liep nog goed af.

Gebruik

Even later werd er bij de Hillevliet weer opnieuw geschoten. Hierbij werd de chauffeur dodelijk getroffen en raakten twee bemanningsleden gewond. De Ahrens Fox Nr. 2 werd door vijftig kogels getroffen en raakte buiten gebruik.

Dienst

Het voertuig werd later in een garage aan het Bosland weer gereed gemaakt voor inzet en deed nog vele jaren dienst als brandweerwagen.

Tegenwoordig staat de Ahrens Fox Nr.2 te pronken in het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis.

Meer berichten