Stoomwolken bij de RTM

REGIO - Krakend en piepend wordt de winterstop in de eerste meters ongedaan gemaakt. De kolen branden weer, de stoomwolken zijn te zien en de olie smeert de locomotief. De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) opent traditioneel op Tweede Paasdag het nieuwe rijseizoen.

De tram vertrekt vanaf de RTM-Remise, G.C. Schellingerweg 2 in Ouddorp. Het belooft een rit terug in de tijd te worden, want de RTM reed vanaf 1878 al en het rijtuig waarin je komt te zitten bevat alle details van vroeger. Lampen, de banken en de conducteur die je kaartje knipt. Alles voelt als toen de RTM in bedrijf was. Na de Watersnoodramp verloor de RTM z'n belangrijke positie, want de Deltawerken maakten het netwerk van spoorlijnen en veerdiensten overbodig. De RTM werd omgevormd tot een busmaatschappij, die het tot eind jaren '70 volhield. Daarna kwam er honderd jaar na de oprichting door een fusie een einde aan de RTM.

Maar, dus gelukkig niet helemaal, want in Ouddorp leeft de rijke historie nog voort. Het RTM-museum laat die geschiedenis zien en de stoom- en dieseltrams die er nog zijn laten je die geschiedenis beleven. Om te zorgen dat alle trams nog kunnen rijden zijn er bij de RTM vrijwilligers in touw.

Het trammuseum is op Tweede Paasdag van 10.30 tot 17.00 uur geopend. De eerste tram vertrekt om 11.45 uur, de tweede om 13.30 uur en de laatste om 15.30 uur. De tram van 13.30 uur sluit aan op de rondvaartboot, die een twee uur durende rondvaart verzorgt op het Grevelingenmeer: rtm-ouddorp.nl.

Meer berichten