Logo hellevoetsepost.nl


de kerstboom werd op transport gezet
de kerstboom werd op transport gezet (Foto: Libor Blazek)

Vrijdag voor tiende keer het Brielse lichtjesfeest

Door Martin van Gurp

Brielle - Aanstaande vrijdag 8 december vindt al weer voor de tiende keer het Brielse lichtjesfeest plaats. Plaats van handeling zal, zoals elk jaar, de Markt in Brielle zijn; aanvang 19.00 uur. "Tien jaar geleden zei ik dat ik hoopte dat er een nieuwe Brielse traditie geboren was. En nu bij de tiende keer 'lichtjesfeest' mag je zo langzamerhand wel spreken van een traditie", zegt Kees Haanstra uit Vierpolders.

Het begon allemaal met een terloopse opmerking van Sven Schreuder uit Zwartewaal. Hij bracht ter sprake dat het misschien wel een goed idee was om aan Havlíckuv Brod, sinds jaar en dag de Tsjechische zustergemeente van Brielle, te vragen of zij een mooie kerstboom aan Brielle kon en wilde schenken.

Die vraag werd met ja beantwoord en sinds die tijd pronkt er elk jaar op de Markt in Brielle een mooie grote kerstboom. En ook elk jaar is het het Brielse transportbedrijf Alphatrans die het transport vanuit Tsjechië naar Brielle voor haar rekening neemt.

Afgelopen donderdag vond het transport plaats. De gemeente Brielle sloeg de boom op en vandaag (woensdag 6 december) krijgt de boom haar plekje op de markt. Morgen (donderdag 7 december) wordt de boom versierd om aanstaande vrijdag het middelpunt van het lichtjesfeest te zijn. "Deze keer is er geen Tsjechisch kerstkoor. Maar het Maerlant Choir, van de gelijknamige Brielse middelbare school, zal hun plaats innemen. Dirigent en muziekleraar de heer Aad Schrooten zal een gevarieerd aantal kerstliederen ten gehore laten brengen," zegt Kees Haanstra.

Ook dit jaar zal er een kleine kerstmarkt zijn. Na het ontsteken van de lichtjes door de Brielse burgemeester Gregor Rensen zal daarmee gelijk die markt geopend zijn. "Er zullen spulletjes uit Havlíckuv Brod te koop zijn. Van kandelaars tot kerstversieringen, van kaarsen tot verrassend handwerk die niet bij de kerstboom zullen misstaan."

Er zullen zo'n tien inwoners uit Havlíckuv Brod in Brielle het lichtjesfeest gaan meemaken. In de dagen dat ze in Brielle zijn logeren zij bij verschillende Brielse gastgezinnen. De kerstmarkt sluit in de loop van zondag, waarna de gasten weer zullen vertrekken.

Meer berichten
Shopbox