Logo hellevoetsepost.nl


Foto: Martin van Gurp

Elina Jansen verliefd op Maskarade

Elina Jansen doet nu voor het vijfde jaar mee aan de Brielse Maskerade, zoals die op vijf december op de markt weer gehouden gaat worden. "Tot dat moment ging ik er alleen maar naar kijken. De Maskerade was op sterven na dood en na oproepen door vooral Bram Poldervaart, zijn wij gaan meedoen." En met 'we' bedoelt Elina haar zelf en haar twee vriendinnen, die nu dus ook voor de vijfde keer acte de présence gaan geven.

Ze waren al een keertje 'de drie verlichters'. "Dat was zo'n beetje de eerste keer dat deelnemers lichtjes hadden verwerkt in de outfits waarin ze rondliepen. Een andere keer stelden de drie dames tuinkabouters voor. "En wat we nu gaan doen, blijft uiteraard geheim. Wij zullen straks incognito gaan deelnemen, zoals het hoort. Dus nu er nog geen woord over."

Er kan op een ludieke manier aandacht worden gevraagd voor een serieus onderwerp. Het mag ook een politieke lading hebben. Maar het kan net zo goed een luchtig onderwerp zijn dat aan de orde wordt gesteld.

Iedereen is helemaal vrij in de keuze in wat wordt uitgedragen. Bram Poldervaart, die nog niet zo lang geleden een aparte 'Werkgroep Maskerade' oprichtte, zei bij die gelegenheid, dat het een hardnekkig misverstand is, dat het onderwerp over de politiek zou moeten gaan.

Wat hij wel graag zou willen, is dat de jeugd nog meer zich betrokken gaat voelen bij de Maskerade. Dat zal een extra dimensie geven aan Brielle op vijf december.

"In september komen we meestal voor de eerste keer bij elkaar om een beetje te brainstormen over wat we dit jaar zouden kunnen gaan doen," zegt Elina. "En nu zijn we al volop in voorbereiding. Want nu we eenmaal meedoen, willen we dat ook goed doen en proberen zo een steentje bij te dragen aan het spektakel wat de Maskerade toch weer is geworden."

Als het weer net zo gezellig druk wordt als de laatste jaren, dan wordt het een groot succes. "Wat me trouwens wel van het hart moet, is dat de jury, onder leiding van Sinterklaas, ook eens aandacht moet hebben voor die deelnemers die niet een thema over de (Brielse) cultuur aan de orde stellen. Want de Fons Lobkerprijs voor de beste deelnemer komt meestal in dezelfde hoek terecht."

De foto wordt gemaakt bij een schilderij van de hand van Fons Lobker met op het doek een Brielse afbeelding rond 1 april 1572. Brielser kan het niet. "En wat ik zojuist zei, is nadrukkelijk geen sollicitatie naar een eervolle vermelding of zo. Wij doen mee omdat we het ontzettend leuk vinden om mee te doen."

Meer berichten
Shopbox