Logo hellevoetsepost.nl


Meer foto's van Jelle zien? Kijk op www.jellevandenbos.nl
Meer foto's van Jelle zien? Kijk op www.jellevandenbos.nl

De Vesting en het kanaal

Wekeleijks publiceren wij een luchtfoto, gemaakt door Hellevoetter Jelle van den Bos, die speciaal met zijn drone op pad gaat en dan de mooiste luchtfoto's vastlegt.

Voor deze week een foto van de zijkant van de vesting in Hellevoetsluis. Het kanaal dat te zien is, loopt onder het winkelcentrum door helemaal richting Heenvliet. Onder het punt waar de foto is gemaakt, bevindt zich de nieuwbouw wijk "Nieuw-Helvoet" dat vlakbij winkelcentrum de Struytsehoeck en de zaterdagmarkt gelegen ligt.

Het Kanaal door Voorne oftewel Voornse kanaal is werd gegraven tussen Hellevoetsluis en het in de jaren 1960 verdwenen dorp Nieuwesluis en kwam in 1829 gereed. Door de aanleg werd de verbinding van Rotterdam met zee aanzienlijk verkort. Koning Willem I gaf de opdracht tot het graven van het "Voornsche kanaal" omdat begin 19e eeuw de monding van de Maas flink was verzand. Schepen moesten daardoor een grote omweg maken door het Haringvliet, het Hollandsch Diep, de Dordtsche Kil, de Oude en Nieuwe Maas, waar de bevrachting van grotere schepen moest worden overgeladen. Met de aanleg van het Voornse kanaal kreeg de marinehaven Hellevoetsluis bovendien een snelle verbinding met de marinewerf, 's Lands werf', in Rotterdam.

Het Kanaal door Voorne is tegenwoordig een geliefd viswater

"De foto is tegen het zonlicht in gemaakt maar hier toch een mooi resultaat uitgekomen", aldus Jelle

Meer berichten
Shopbox