Logo hellevoetsepost.nl


Foto: Martin van Gurp

Brielle: weinig sociale huurwoningen

Door Martin van Gurp

Brielle werd rUit recent gepubliceerde rapporten over woningvoorraad in Rijnmond blijkt dat het tekort in Brielle aan sociale woningvoorraad toenam van 3,6% (2012) naar 9,5% (2015). In totaal waren er eind 2015 in het vestingstadje volgens de regio Rijnmond 1440 sociale woningen; een tekort van zo'n 140.

De gemeente Brielle laat weten dat over 2016 en 2017 het aantal beschikbare huurwoningen voor zowel de sociale sector als voor de vrije sector gelijk is gebleven. Dit komt vooral omdat met Vestia de afspraak kon worden gemaakt, dat er door hen vanaf 2016 géén verkoop meer wordt gedaan als een huurwoning is vrijgekomen.

Vestia speelt in Brielle de hoofdrol. Want tegen een mooie prijs heeft de coöperatie een aantal jaren geleden de gemeentelijke huurwoningen overgenomen. Brielle werd rijk, maar had geen invloed meer op haar woningen.

Allerlei gemeentelijke plannen konden worden uitgevoerd, waaronder het aanleggen van een schitterend sportcomplex aan de rand van de gemeente. Het erug dringen van het tekort aan sociale huurwoningen lijkt nu alleen mogelijk, als de gemeente Brielle ingrijpende maatregelen neemt.

Het komt overigens slecht uit dat de provincie van plan is het gemeentelijk verzoek om op de oude voetbalvelden van sc Voorne en Wit en Rood Wit zo'n 220 woningen te mogen bouwen af te wijzen.

Nog geen twee jaar na het tot stand komen van de deal tussen de gemeente Brielle en Vestia kwam de woningcorporatie in zwaar financieel weer terecht. Vestia wilde vanaf dat moment nog maar beperkt investeren. Brielle werd daar het slachtoffer van. De gemeente kon toen niet anders dan in gesprek blijven met Vestia met als resultaat de afspraak over het in standhouden van hun totale Brielse woningvoorraad.

Het AD schrijft:

"Als in Brielle wordt gekeken naar de verwachte woningvoorraad over 15 jaar, dan komt de vestingstad tegen die tijd honderden sociale eengezinswoningen te kort."

De gemeente onderstreept nog maar eens dat in 2016 en 2017 de tekorten aan sociale huurwoningen niet verder zijn opgelopen. De cijfers uit het rapport zijn oud.

De Brielse SP laat weten dat het college heel opgetogen is over wat ze heeft bereikt, maar het is gewoon te weinig. Ook in de nieuwe woonvisie wordt meer middel dure en dure woningen voorgesteld te bouwen dan sociale woningbouw. De wachtlijsten voor een goedkopere woning wordt daardoor ook de komende jaren niet ingelopen.

Reageer als eerste
Meer berichten