Logo hellevoetsepost.nl


Foto: Martin van Gurp

Leonora Buis kent Wimperpiet als haar broekzak

Door Martin van Gurp

Leonora Buis is getrouwd. Ze heeft samen met haar man twee dochters. Zij is deze keer niet zomaar de 'Held van de week'. Zij kent namelijk de Wimperpiet uit het Brielse Sinterklaashuis heel erg goed. Zo kan ze vertellen over die belangrijke Piet en hoe het allemaal zo gekomen is.

Waar stond je wiegje?

Ik ben geboren in Vlissingen. Hier zit dus een echte Zeeuwse.

Ben je een echte Briellenaar?

Ik ben er dus niet geboren. I.v.m. het werk zijn mijn man en ik eerst terecht gekomen in Schiedam en later in Zwartewaal. Daar hebben we 24 jaar gewoond. Zwartewaal hoort ook bij Brielle. En sinds de zomer wonen we binnen de vesting in Brielle. Door de tijd heen ben ik wat mijn eigen gevoel betreft een echte Briellenaar geworden.

Ben je trots op Brielle?

Dat ben ik zeker! De vesting is toch een juweeltje? Als ik visite krijg van buitenaf, dan hoor ik vaak complimenten over Brielle. En dat is helemaal terecht.

Waar neem jij je gasten mee naar toe?

Uiteraard laat ik de vesting zien, de Catharijnekerk, het Asylplein, de haven en o ja, de wallen. Daar is het heerlijk wandelen en kom ik erg graag.

Wat kan beter in Brielle?

Het is goed dat er een plan wordt gemaakt voor de vesting van Brielle. Winkels worden gesloten of verplaatst. De bibliotheek verdwijnt binnenkort ook. Jammer dat het Cultuurhuis buiten de binnenstad komt. Maar het is wel fijn dat bibliotheek er onderdeel van wordt. Hopelijk komt er een mooie passende invulling voor het Arsenaal en krijgt het Sinterklaashuis daar ook een plekje in.

Waar kennen de mensen je van?

Ik denk van de Sinterklaas intocht en de avondvierdaagse. Daar heb ik Wimperpiet goed leren kennen. Tot twee jaar terug was ik actief voor de kerk in Zwartewaal en hield ik me vooral bezig met de jeugd tussen de twaalf en zestien jaar. We organiseerden clubavonden en probeerden de jeugd betrokken te houden bij de kerk.

Wimperpiet?

In het Brielse Sinterklaashuis valt er veel te organiseren en te doen. Ik help er, denk mee over de nieuwe verhaallijn en zorg ervoor dat Wimperpiet haar werk kan doen. Zij doet rondleidingen en vertelt de kinderen het feestelijke Sinterklaashuis verhaal!

Hoe lang is Wimperpiet al betrokken bij het Sinterklaasshuis?

Het is al bijna zes geleden dat ik erg ziek was. Na een lange herstelperiode kwam ik er weer bovenop. Toen beloofde ik mezelf dat ik, na alle ellende die ik had meegemaakt, nou weer eens echt iets leuks zou gaan doen. Ik had me dat nog niet voorgenomen of ik las een oproep voor vrijwilligers voor het toen te openen Sinterklaas- en Kerstmanhuis. Daar heb ik op gereageerd en vanaf het allereerste begin is Wimperpiet een vaste bewoner van het Sinterklaashuis.

Ga je Brielle ooit verlaten?

We zijn pas een half jaar geleden vanuit Zwartewaal naar Brielle verhuisd. Daar willen we nog heel lang blijven wonen en daarna zien we wel weer verder. Verder hoopt Wimperpiet dat ze nog heel lang in het Brielse Sinterklaashuis mag komen logeren. Het liefst in het mooie Arsenaal, dan kunnen alle kinderen nog heel vaak op bezoek komen.

Meer berichten
Shopbox