Logo hellevoetsepost.nl


Foto: Dick Snijders

De Grote Vlucht

Door Maarten van der Valk

Murmelend vliegen duizenden spreeuwen over mijn hoofd. Althans, zo het klinkt het. Het is de tijd dat vogels verzamelen en zich gaan opmaken voor de grote vlucht. Spreeuwen zijn echte groepsvogels en zeker in het najaar verzamelen grote groepen spreeuwen uit heel Europa zich in Nederland en vormen grote zwermen die tegen de avond uitvliegen als een grote zwarte wolk. Met militaire precisie zonder botsingen laten ze hun kunsten zien boven de velden. Zo blijven ze in de winter de vorstgrens volgen tot het voorjaar.

Hoe anders is de vlucht van purperreigers. Deze reigerachtige vliegt op grote hoogte in een statige vlucht van tientallen vogels naar West-Afrika. Daar herenigen ze zich met de purperreigers die niet weg trekken. Daar blijven ze veilig weg van de Europese winterkou om in het voorjaar weer terug te komen. Boerenzwaluwen gaan ook naar Afrika om daar te overwinteren. Vanuit Nederland vluchten de zwaluwen naar de evenaar. In kleine groepjes vliegen ze laag over de grond en het water om een maand later in de zon van Afrika te zitten.

Wij krijgen ook vluchters uit het hoge noorden. Grote groepen kramsvogels en koperwieken komen naar de duinen om te overwinteren. De Duinen van Oostvoorne zitten vol met voedsel, bessen van duindoorn, zuurbes, vlier en dat vinden ze heerlijk. Gezamenlijk struinen ze de struwelen af naar eten en volgen de vorstgrens totdat het voorjaar weer intrede doet.

Op de Slikken van Voorne is de grootste steltloper ook weer aanwezig. De Wulp met zijn bruine verendek en kromme snavel komt uit de Russische binnenlanden gevlucht naar de kust. 's Winters struinen ze in groepen het getijdegebied af om naar lekkere hapjes.

Nu is de tijd dat vogels vluchten voor de naderende winter. Ze verzamelen, bewegen en vliegen samen naar hun winterverblijf. En wij kunnen dat allemaal volgen. Zet je tuinstoel onderuit en kijk naar boven of trek het duingebied in met een verrekijker. Nu laten vogels zich goed zien. Wil je meer weten over trekvogels; Op zondag 17 september is het Duinendag bij ons bezoekerscentrum Tenellaplas. Onze vrijwilligers vertellen je graag over de grote vlucht.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox