Logo hellevoetsepost.nl


Ruud Been gaat voor het goede doel een fietstocht maken van 550 km.
Ruud Been gaat voor het goede doel een fietstocht maken van 550 km. (Foto: Sandra Vlielander)

Fietstocht door Nicaragua voor het goede doel

Door Martin van Gurp

Ruud Been woont op het snijvlak van Hellevoetsluis en Oudenhoorn en is meer dan zo maar een sporter. Waar dat binnenkort in gaat uitmonden is wel heel bijzonder. Eenmaal op zijn praatstoel kan hij er boeiend over vertellen.

"Ik heb aan judo gedaan. Ik ben bokser geweest en nu al weer jaren staat het wielrennen hoog in mijn vaandel," begint Ruud zijn relaas. Al snel is hij bij het onderwerp waar hij al maanden intensief mee bezig is.

Hij gaat voor het goede doel een fietstocht maken door Nicaragua. "Het begon eigenlijk allemaal door mijn collega Jorick van der Heide. Hij vertelde een tijd dat hij in training is om een tocht van 550 kilometer per fiets te gaan maken in acht dagen tijd." Toen Ruud dat hoorde was hij eigenlijk gelijk al verkocht. Niet alleen gaat hij graag sportieve uitdagingen aan. Maar toen hij hoorde dat Plan International, waar Plan Nederland een onderdeel van is, het goede doel is waarvoor gereden wordt, wist hij zeker dat hij mee wilde doen. Bij Plan International staat het welzijn van meisjes centraal. "En daar is nog een hele wereld in te winnen", zegt Ruud. "Denk daarbij aan scholing, het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en kindhuwelijken. Ik ben al jaren sponsor van een kind van Plan Nederland, omdat het een geweldige organisatie is dat erg goed werk doet. "Ik ga met eigen ogen de projecten zien waar het geld naar toe gaat en kennismaken met mijn sponsorkind."

In de afgelopen jaren deed Ruud al drie maal mee met de RoPaRun."En daar past deze nieuwe uitdaging helemaal in," zegt Ruud zelfverzekerd. Alle kosten van de reis en het verblijf zijn voor eigen rekening. Maar waar het natuurlijk om gaat straks, is het sponsorgeld dat per deelnemer zal worden ingebracht. Elke deelnemer wordt geacht minimaal 4.000 euro bij goedgeefse sponsors los te peuteren. "Dat bedrag heb ik nog niet bij elkaar," zegt Ruud. "Dus iedereen die een bijdrage wil leveren, heel erg graag!" Elke euro is meer dan welkom.

De tocht zal plaatsvinden van 8 tot 19 november. Ze fietsen langs verschillende projecten van Plan Nicaragua. Tot die tijd gaat Ruud ervoor zorgen dat hij optimaal in conditie komt om door bergachtig gebied het grensverleggend fietsavontuur tot een goed einde te brengen.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox