Logo hellevoetsepost.nl


Vissen

Afgelopen weken had ik vakantie. Vakantie is leuk maar wat ga je eigenlijk doen met al die vrije tijd? Zou vissen een leuke bezigheid zijn? Zo liet ik mijn gedachten de vrije loop op de eerste vakantiedag. Vissen, lekker in de natuur aan de waterkant wachten tot je beet hebt. Als je daar tenminste het geduld voor hebt. Net als de blauwe reiger doodstil aan de waterkant staan en dan je kans waarnemen. Het schijnt overigens dat die reiger afhankelijk van waar de zon staat zijn positie kiest naast het water. Z'n grijze verenpakket valt dan, vanuit het water gezien, weg tegen de achtergrond.

Net als de schutkleuren van de roerdomp ook een reigerachtige die nog spaarzaam voorkomt op Voorne Putten. Deze geheimzinnige vogel heeft groene poten en een verenpakket dat de vogel helemaal onzichtbaar maakt in het riet. Al die vogels hebben zich gespecialiseerd zo blijkt, daar kunnen vissers vast over mee praten getuige de camouflage pakken die je soms langs het water ziet staan.

Er zijn reigers die het anders aanpakken. Neem de purperreiger, het purperkleurige broertje of zusje van de blauwe reiger, die lijkt meer op een vliegvisser. De purperreiger sluipt langs de oever en kruipt door pollen gras en oeverplanten en pikt af en toe op volle snelheid zijn snavel het water in. Vaak met succes een visje of kikker aan de snavelpunt spietsend. De purperreiger komt overigens maar heel zelden voor op Voorne Putten. De vogel broedt in veenmoerassen in het Groene Hart en zoekt eten in slootjes met een lage oever. Tegenwoordig zie je ook vaak een grote witte reiger in de polder. De grote zilverreiger, een soort die het steeds beter doet in Nederland. Deze spierwitte reiger zie je vaak tot aan zijn verenkleed in het water staan. Soms een beetje wadend maar vaak ook in aanvalshouding. In de winter trekken de opvallende reigers niet of nauwelijks meer weg en eten ze op de akkers en graslanden muizen en woelratten.

Ik schrik op uit gedachten en kom tot het inzicht dat vissen mijn hobby niet wordt. Maar opeens weet ik waar ik wel de tijd voor heb in mijn vakantie, vogels kijken.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox