Logo hellevoetsepost.nl


Foto: Martin van Gurp
Foto: Martin van Gurp

Zaterdag Pompoenfair Vierpolders

Tekst en foto: Martin van Gurp

Op zaterdag 2 en zondag 3 september is er bij de familie Roest aan de Achterdijk in Vierpolders voor de dertiende maal hun jaarlijkse pompoenfair. Schoondochter Miranda is de belangrijkste van de organiserende familie als het om de pompoenfair gaat. Maar omdat zij tijdens het gesprek de koud gerookte knoflook in Noord-Frankrijk aan het inkopen was, staat Ronald Roest klaar.

Vierpolders - "Straks kunnen de bezoekers niet minder 120 soorten pompoenen bewonderen. Van heel klein tot heel grote, van stekelige pompoenen tot heel gladde, van felgekleurd oranje tot knalgeel", zegt een enthousiaste Ronald. Gedurende het voorjaar tot aan de nazomer draait veel bij de firma Roest om de pompoenen en dat is dan te zien ook. Dit jaar was een goed pompoenenjaar en dat betekende in de juiste maanden veel zon en ook de nodige regen.

Bijna het hele jaar door worden bij de firma Roest verrassend genoeg wilgen gekweekt. Eigenlijk moet je zeggen, wilgentakken. Want als de jonge wilgen wat groter worden, dan maait een speciale machine die jonge takken af tot een centimeter of tien boven het maaiveld. "Veel mensen van Voorne Putten, die weleens een dag er tussenuit gaan, moeten die takjes en het groen weleens zijn tegengekomen", zegt Ronald raadselachtig. "Elke week wordt 'de oogst' afgevoerd naar Blijdorp". Veel dieren daar, van aapjes hoog in de bomen, tot aan de olifanten op grond krijgen met regelmaat het groen en de takjes te eten. Voor de meesten dieren zijn die wilgen met het jonge groen een delicatesse.

De firma Roest blijkt nog veel meer aan Blijdorp te leveren. In ieder geval gaan elk jaar alle pompoenen die over blijven naar de Rotterdamse dierentuin.

"Nieuw dit jaar tijdens de fair is het pompoenpitbier", zegt Ronald. En ook het Brielse bier zal er te koop zijn. Maarten Zoetemeijer zal achter het bierkraampje staan. En dat uiteraard op de markt, zoals die elk jaar op het terrein opgezet wordt.

Ook dit jaar kan je je weer laten verrassen door de verschillende snacks. "Wat mij betreft effe een extra woordje voor de pompoenkroketten. Gewoon omdat die hartstikke lekker zijn," zegt Ronald.

De slotconclusie is, dat je verder moet kijken tijdens de pompoenfair dan een pompoen lang of, als je wilt, breed is. Er valt in ieder geval meer te ontdekken en te beleven dan dat je in eerste instantie verwachten zou.

De pompoenfair wordt gehouden op zaterdag 2 en zondag 3 september. De firma Roest is gevestigd aan de Achterdijk 23 in Vierpolders. De fair is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox