Logo hellevoetsepost.nl


De hele groep bij elkaar.
De hele groep bij elkaar.

Jeugd mee met 'oude knarren' op zee

Met het Laura Dekker Zeilproject worden 'oude knarren' en jeugd bij elkaar gebracht om jongeren kennis te laten maken met zeezeilen. Zo nam leerling-bakker Stef Goedendorp op het schip van Martien Sonneveldt deel aan een tweedaagse zeiltocht naar Scheveningen.

Hellevoetsluis - Schipper Martien Sonneveldt was gelijk enthousiast toen het idee bij de jaarvergadering van watersportvereniging Haringvliet naar voren werd gebracht. "Ik doe wel vaker wat met jonge mensen," vertelt hij. "Daarbij merk je wel dat er nog een gebrek aan ervaring is, maar het is soms ook wel verfrissend om iemand met nieuwe ideeën aan boord te hebben."

Nadat eerder een eendaagse zeiltocht was gehouden, had Sonneveldt in het pinksterweekend een groep jongeren twee dagen aan boord, heen en weer naar Scheveningen. "Omdat voor deze eerste editie is samengewerkt met de zeeverkennersgroep, hadden de jongeren al wel ervaring met de bootbehandeling." Maar varen op zee is wel iets anders. "Vooraf hadden ze de theorie gekregen en dat konden ze nu in praktijk brengen."

Bij hun zeedoop konden de jongeren gelijk serieus aan de slag. "Ik heb eigenlijk vooral een adviserende rol gespeeld," zegt Sonneveldt. "En ik heb ze vragen gesteld over wat ze deden en waarom. Bij de kruising met de Nieuwe Waterweg heb ik wel goed de vinger aan de pols gehouden."

Stef Goedendorp heeft maar één woord voor zijn kennismaking met het zeezeilen: 'gaaf'. Of eigenlijk twee woorden: 'heel gaaf'. "Al was het wel wat minder dat ik even zeeziek werd," bekent hij. "Toen ik op zee naar binnen ging, moest ik heel snel weer naar buiten."

Stef bevestigt het beeld de schipper geeft van de voorbereiding. "We hadden de theorie gehad, wisten hoe we met stroming om moesten gaan en hoe we onze positie moesten bepalen." En dat het in de praktijk lichamelijk even iets anders gin, heeft zijn enthousiasme bepaald niet getemperd. "Ik zou dit zeker vaker willen doen, dat lijkt me echt wel gaaf."

En de nieuwbakken zeiler gaat zelfs nog een beetje verder. "Tijdens en na de reis ben ik me ook gaan afvragen of ik in de toekomst zelf een zeilschip zou willen hebben. Maar daar zou ik nog wel even voor moeten sparen..."

Met de enthousiaste reacties van de deelnemers, lijkt het Laura Dekker Zeilproject een vliegende start gemaakt te hebben. Onder de naam van het overbekende 'zeilmeisje' en vooral in samenwerking tussen doorgewinterde zeilers van de watersportvereniging Haringvliet en de scoutinggroepen, is een goed begin gemaakt met een project dat meer jongeren warm moet maken voor het zeezeilen.

Reageer als eerste
Meer berichten